KGO története

A Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Magyarország első, és mind a mai napig egyetlen űrkutatási céllal létrehozott intézménye. A KGO épületét 1976. november 26-án adták át, de már a megelőző években megkezdődött a szervezet, a kutatógárda felépítése, a leendő feladatokra való hatékony felkészülés. A KGO dedikált célja a kezdetektől a geodéziai űrtechnológiák megismerése, kutatása, hazai adaptációja és erre alapozva a hazai geodéziai infrastruktúrák fejlesztése. A negyven évet is meghaladó története során kutatói számos, mérföldkőnek számító alapkutatást végeztek, infrastruktúra fejlesztést hajtottak végre és szolgáltatásokat indítottak el.

A KGO kezdeti, úttörő időszakáról Dr Borza Tibor kollégánk, aki 1974-től 2010-ig volt munkatársunk, illetve 2003-2010 között a KGO vezetője írt egy olvasmányos összefoglalót.

A KGO szervezete létrehozásának 40 éves évfordulója alkalmából 2012-ben kialakítottunk egy történeti kiállítást, amely bemutatja a klasszikus kezdeti időszaktól napjainkig használt eszközöket és 9 tabló pedig áttekintést ad a KGO történetéről az építéstől kezdve a klasszikus feljesztéseken át a mai eredményekig.
A KGO szakmai történetét, az egyes elért fontosabb eredményeket éves bontásban az ún. KGO mérföldkövek mutatják be.

A KGO Történeti Kiállítás szabadon látogatható előzetes bejelentkezés alapján. A kiállításon bemutatott tablók a következő linkek alapján megtekinthetőek, illetve letölthetők.